Evaluation of Lippia alba essential oil for the control of potato aphid (Hemiptera) in lettuce cultivation

Authors

  • María Silvia Tacaliti Universidad Nacional de La Plata, Argentina
  • Alejandro Ricardo Moreno Kiernan Universidad Nacional de La Plata, Argentina
  • Elisabet Mónica Ricci Universidad Nacional de La Plata, Argentina
  • Cecilia Beatriz Margaría Universidad Nacional de La Plata, Argentina
  • Sonia Zulma Viña Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Universidad Nacional de La Plata, Argentina
  • Érica Fernanda Tocho Universidad Nacional de La Plata, Argentina

DOI:

https://doi.org/10.24215/16699513e137

Keywords:

essential oil, aphid, bio input, lettuce

Abstract

The use of natural products with bioactive properties is being widely incorporated into pest management in agriculture, as a sustainable alternative to chemical control, which is characterized by its negative impact on the environment. Some plant essential oils, in addition to their low toxicity and residual effects, exhibit biocide activity. The objective of this study was to evaluate the effect of the essential oil of Lippia alba, carvone chemotype, at different concentrations (1, 10, 100, 1,000, and 10,000 ppm) on the potato aphid, Aulacorthum solani, in lettuce cropping (Lactuca sativa, Gallega de Invierno variety). For this purpose, the biocidal activity of the essential oil applied to the insect's body was determined, and the modifications in the biological and demographic parameters were recorded through the construction of life tables. The experiments were conducted under controlled conditions of photoperiod (12 hours of light: 12 hours of darkness), relative humidity (60%), and temperature (15°C ± 2). It was found that the essential oil of Lippia alba does not cause the death of aphids when applied directly to their bodies but does affect their longevity, fecundity, and survival compared to the controls. Therefore, it is concluded that the essential oil could be used as an alternative bio-input to traditional chemical control in the management of potato aphids, especially in horticultural productions with an agro ecological profile.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Abbott, W. (1925). A method of computing the effectiveness of an insecticide. Journal of Economic Entomology, 18, 265-267. http://dx.doi.org/10.1093/jee/18.2.265a

Álvarez Sanchez, D., Hurtado Benavidez, A., Chaves Morillo, D. y Andrade Díaz D. (2018). Actividad biocida del aceite esencial de Lippia origanoides H.B.K. (Verbenaceae) sobre Rhizoctonia solani: in vitro. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 12(3). https://doi.org/10.17584/rcch.2018vl2i3.780

Andorno, A.V., Botto, E.N., La Rossa, F.R. y Möhle, R. (2014). Control biológico de áfidos por métodos conservativos en cultivos hortícolas y aromáticas. Ediciones INTA.

Caballero Gallardo, K., Fuentes Lopez, K., Stashenko, E.E. y Olivero Verbel, J. (2023). Chemical composition, repellent action, and toxicity of essential oils from Lippia origanoide, Lippia. alba Chemotypes, and Pogostemon cablin on adults of Ulomoides dermestoides (Coleoptera: Tenebrionidae). Insects, 14, 41. http://dx.doi.org/10.3390/insects14010041

Censo Hortiflorícola de la provincia de Buenos Aires. (2005). Recuperado en octubre de 2023 de http://www.estadistica.ec.gba.gov.ar

García, M. (2011). Análisis de las transformaciones de la estructura agraria hortícola platense en los últimos 20 años. El rol de los horticultores bolivianos. Tesis doctoral. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales, Universidad Nacional de La Plata.

Hennebelle, T., Sahpaz, S., Dermont, C., Joseph, H. y Bailleul, F. (2006). The essential oil of Lippia alba: Analysis of samples from french overseas departments and review of previous works. Chemistry and Biodiversity, 3(10), 1116-25. https://doi.org/10.1002/cbdv.200690113

La Rossa, F.R. (19-22 de mayo de 2015). Nuevo programa informático para la construcción de tablas de vida y la estimación de parámetros biológicos y poblacionales en insectos. Libro de resúmenes IX Congreso Argentino de Entomología. Posadas, Argentina.

La Rossa, F.R. y Kahn, N. (2003). Dos programas de computadora para confeccionar tablas de vida de fertilidad y calcular parámetros biológicos y demográficos en áfidos (Homoptera, Aphidoidea). Revista de Investigaciones Agropecuarias 32, (3), 127-142.

La Rossa, F.R., Vasicek, A. y Ricci M.E. (2000). Biología de Nasonovia ribisnigri (Homoptera: Aphidoidea) sobre tres variedades de lechuga (Lactuca sativa). Revista de la Sociedad Entomológica Argentina, 59, 1-4.

La Rossa, F.R., Albano, G., Vasicek, A. y Mendy M.C.L. (2017). Effect of host plant on biology and life table parameters of Sipha Maydis (Pass) (Hemiptera:Aphididae). American Journal of Entomology, 1(1), 19-26. https://doi.org/10.11648/j.aje.20170101.15

Medeiros, H., de Lima, I., Nunes, K., Osorio, L., de Almeida, R., dos Santos, B. Melo, H., Lira, A., Freire, M., Lopes A. y Dantas J. (2014). Effect of Lippia origanoides H.B.K. essential oil in the resistance to aminoglycosides in methicillin resistant Staphylococcus aureus. European Journal of Integrative Medicina, 6(5), 560-564. https://doi.org/10.1016/j.eujim.2014.03.011

Mirmostafaee, S., Azizi, M. y Fujii, Y. (2020). Study of allelopathic interaction of essential oils from medicinal and aromatic plants on seed germination and seedling growth of lettuce. Agronomy, 10, 163. http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10020163

Mishra, D., Shukla, A.K., Dubey, A.K., Dixit, A.K. y Singh, K. (2006). Insecticidal activity of vegetable oils against Mustard aphid, Lipaphis erysime Kant, under field conditions. Journal of Oleo Science, 55 (5), 227-231. http://dx.doi.org/10.5650/jos.55.227

Moore, B.D., Andrew, R.L., Külheim, C. y Foley, W.J. (2014). Explaining intraspecific diversity in plant secondary metabolites in an ecological context. New Phytologyst, 201, 733-750. https://doi.org/10.1111/nph.12526

Nussenbaum, A.L y Lecuona, R.E. (2016). Parámetros biológicos y poblacionales del picudo del algodonero (Anthonomus grandis) criado en condiciones controladas sobre dieta artificial. Ciencia y Tecnología de los Cultivos Industriales, 5(8), 77-83.

Ortega-Cuadros, M., Acosta de Guevara, E.E., Molina Castillo, A.D., Gutiérrez Castañeda, C., Castro Amarís, G. y Tofiño-Rivera, A.P. (2020). Essential oils biological activity of the shrub Lippia alba (Verbenaceae). Revista de Biología Tropical, 68(1), 344-359. https://doi.org/10.15517/rbt.v68i1.39153

Pascual-Villalobos, M.J., Cantó-Tejero, M., Vallejo, R., Guirao, P., Rodríguez-Rojo, S. y Cocero, M.J. (2017). Use of nanoemulsions of plant essential oils as aphid repellents. Industrial Crops and Products, 110, 45-57. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.05.019

Quesada, C.R. y Sadof, C.S. (2017). Efficacy of horticultural oil and insecticidal soap against selected armored and soft scales. Hort Technology, 27(5), 618–624. https://doi.org/10.21273/HORTTECH03752-17

Ricci, M., Culebra Mason, S., Sgarbi, C., Vasicek, A., Chamorro, A., López, C., Paglioni, A. y La Rossa, R. (2011). Parámetros biológicos y demograficos de áfidos (Hemiptera: aphididae) en variedades de colza canola (Brassica napus L.). Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCUYO, 43(2), 91-102.

Ringuelet J.A., Ocampo R., Henning C., Padín S., Urrutia M.I. y Dal bello G. (2014). Actividad insecticida del aceite esencial de Lippia alba (Mill.) N.E.Brown sobre Tribolium castaneum Herbst. en granos de trigo (Triticum aestivum L.). Revista Brasileira de Agroecologia, 9(2), 214-222.

Sarandón, S. (2013). Relevamiento de la utilización de Agroquímicos en la Provincia de Buenos Aires – Mapa de situación e incidencias sobre la salud. Defensoría del Pueblo de la Provincia de Buenos Aires

Sendi J.J. y Ebadollahi, A. (2014). Biological activities of essential oils on insects. En: J.N Govil y S. Bhattacharya (Eds.), Recent progress in medicinal plants (RPMP): Essential oils–II (37ª ed., cap. 5). Studium Press.

StatSoft, Inc. (2011). STATISTICA (Data analysis software system), version 10. Recuperado octubre de 2023 de www.statsoft.com

Stout, M.J. (2013). Reevaluating the conceptual framework for applied research on host-plant resistance. Insect Science, 20, 263-272. https://doi.org/10.1111/1744-7917.12011

Tavares, E.S., Julião, L.S., Lopes, D., Bizzo, H.R., Lage, C.L.S. y Leitão, S.G. (2005). Análise do óleo essencial de folhas de três quimiotipos de Lippia alba (Mill.) N. E. Br. (Verbenaceae) cultivados em condições semelhantes. Revista Brasileira de Farmacognosia, 15 (1), 1-5. https://doi.org/10.1590/S0102-695X2005000100002

Teles, S., Pereira, J.A., Santos, C.H.B., Menezes, R.V., Malheiro, R., Lucchese, A.M. y Silva, F. (2012). Geographical origin and drying methodology may affect the essential oil of Lippia alba (Mill) NE Brown. Industrial Crops and Products, 37(1), 247-252. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2011.12.029

Toapanta M.A., Schuster D.J. y Stansly P.A. (2005). Development and life history of Anthonomus eugenii (Coleoptera: Curculionidae) at constant temperatures. Environmental Entomology, 34(5), 999-1008.

Vasicek, A., La Rossa, R. y Paglioni, A. (2002). Aspectos biológicos y poblacionales de Nasonovia ribisnigri y Aulacorthum solani sobre lechuga. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 37 (3), 407-414.

Vasicek, A., La Rossa, F. y López, M.C. (2014). Respuesta biológica y demográfica de los áfidos Nasonovia ribisnigri (Mosley) y Aulacorthum solani (Kaltenbach) (Hemiptera: Aphididae) sobre cuatro cultivares comerciales de lechuga en condiciones de laboratorio. Revista Agronomía & Ambiente. FA-UBA, 34(1-2), 17-24.

Published

2024-04-29

How to Cite

Tacaliti, M. S., Moreno Kiernan, A. R., Ricci, E. M., Margaría, C. B., Viña, S. Z., & Tocho, Érica F. (2024). Evaluation of Lippia alba essential oil for the control of potato aphid (Hemiptera) in lettuce cultivation. Journal of the Agronomy College, 123(1), 137. https://doi.org/10.24215/16699513e137