Quality of stored bean (Phaseolus vulgaris L.) in outdoor silo bag related to the presence of foreign matters and broken grains

Authors

  • Adriana Iris Godoy Estación Experimental Agropecuaria Salta (EEA Salta), Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA)

DOI:

https://doi.org/10.24215/16699513e016

Keywords:

plastic bags, modified atmosphere, spoilaged grains, fine material

Abstract

The aim of this work was to study the spoilage process in bean´s quality stored in silo bags with foreign matters and broken grains. Conventional silo bags were evaluated. They had different initial contents of: grain moisture, foreign matters, broken grains and spotted grains. This parameters evolution was evaluated and the carbon dioxide concentration too. The inter grain relative humidity and temperature air were registered. The water activity was used as a microbiological activity parameter. Results shows an important increase of the spotted grains percentage with high initial contents of spotted grains, humidity and foreign matters. That increase coincided with the microorganisms’ increase. The microorganisms were located according to the location of the thin material in the base of the bag, or in upper layer damp points, product of condensation. Low values of moisture and foreign matters had showed microorganisms control because the intergranular air relative humidity reached percentages lower than 70%. An interaction between effects of foreign matters and broken grains was observed. This interaction generated spotted grains and was favored by long storage periods and high temperatures. The effect of the broken grains showed a strong relationship with the grain moisture content. The effect of foreign matters gained importance through the storage time. The moisture stratification was observed. The carbon dioxide concentration increased with temperature´s increase. The water activity increase was related with the high percentages of foreign matters and broken grains, and it high moisture contents. The grain moisture has a positive effect on microorganisms as well. Those factors determinate of the microbiological activity increase.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Abadía B. & R. Bartosik. 2013. Manejo Eficiente del Grano en la Poscosecha. En: Manual de buenas prácticas en poscosecha de granos. Editores: Abadía B. & R. Bartosik. Ediciones INTA. I.S.B.N.: 978-987-679-264-6. Buenos Aires, Argentina. pp: 22 - 30.

Abalone R., A. Gastón, R. Bartosik, L. Cardoso & J. Rodríguez. 2011. Concentración de gas en la atmósfera intersticial de silobolsa de trigo. Parte II: Sensibilidad del modelo y efecto de las condiciones de almacenamiento del grano. Elsevier. Journal of Stored Products Research 47: 276 - 283.

ASAE. 1996. Norma ASAE S352 1996 - determinación de humedad de granos.

Bartosik R., J. C. Rodríguez, H. Malinarich & L. Cardoso. 2009. Almacenaje de maíz, trigo, soja y girasol en bolsas plásticas herméticas. En: Almacenamiento de granos en bolsas plásticas. Ediciones INTA. I.S.S.N. 1667-9199. Córdoba, Argentina. pp: 2 - 14.

Cardoso L., R. Bartosik & J. C. Rodríguez. 2009. Estudio de la evolución de la humedad de los granos individuales en bolsas plásticas de maíz y soja. En: Almacenamiento de granos en bolsas plásticas. Ediciones INTA I.S.S.N. 1667-9199. Córdoba, Argentina. pp: 23 – 33.

De Simone M.E. 1998. Humedad de equilibrio en porotos (Phaseolus vulgaris L.) Disponible en: http://www.cosechaypostcosecha.org. Ultimo acceso: Julio 2017.

De Simone M.E. & A.I. Godoy. 2006. Sistema de recolección directa. En: Poroto: Eficiencia de cosecha y postcosecha, PRECOP, manual técnico Nº4. Editor De Simone M. Ediciones INTA I.S.S.N. 1667 -9199. Córdoba, Argentina. pp: 23, 48, 50.

De Simone M. E. & A. I. Godoy. 2009. Evaluación del efecto de media sombra en la calidad del poroto almacenado en bolsas plásticas con sistema de embolsado por gravedad. En: Almacenamiento de granos en bolsas plásticas Ediciones INTA I.S.S.N. 1667-9199. Córdoba, Argentina. pp: 169 - 180.

De Simone M.E., M.J. Fili & A.I. Godoy. 2009. Almacenamiento de poroto (Phaseolus vulgaris L.) en bolsas plásticas con relación al contenido de humedad inicial, deterioro de los granos y el tiempo. En: Almacenamiento de granos en bolsas plásticas. Ediciones INTA I.S.S.N. 1667-9199. Córdoba, Argentina. pp: 162 - 168.

Giner S.A. 1994. Temas de post-cosecha de granos oleaginosos. Parte I. Aceites y Grasas, A&G Técnica. pp: 71 - 83.

Godoy A.I. 2014a. Calidad de Poroto Blanco Alubia (Phaseolus vulgaris L.) almacenado en Bolsas Plásticas experimentales en relación a la presencia de Materias Extrañas en el granel. 1° Congreso Internacional de Almacenamiento de Granos en Silobolsa. Libro de resúmenes. Editores Gastón A., R. Abalone & R. Bartosik. Ediciones INTA I.S.B.N. 978-987-33-6146-3. Buenos Aires, Argentina. pp: 65 - 67.

Godoy A.I. 2014b. Silo bolsa de poroto. Concentración de dióxido de carbono en relación a las condiciones de almacenamiento. En: Almacenamiento de granos en silo bolsa. Resultados de investigación 2009 - 2013. Editores Cardoso L., R. Bartosik, D. de la Torre, B. Abadía & M. Santa Juliana. Ediciones INTA I.S.B.N. 978-987-33-6221-7. Buenos Aires, Argentina. pp: 128 - 137.

Godoy A.I. & M.E. De Simone. 2010. Almacenamiento de poroto en bolsas plásticas. Actualización técnica Nº 53. Ediciones INTA. Córdoba, Argentina. pp: 12.

Godoy A.I., M.E. De Simone & F. Mónico. 2006. Manejo de la cosecha. En: Poroto: eficiencia de cosecha y postcosecha. PRECOP, manual técnico Nº4, PRECOP. Editor De Simone M. Ediciones INTA I.S.S.N. 1667-9199. Córdoba, Argentina. pp: 59 - 65.

Paoli H.P., J.N. Volante, L.M. Vale Laura Y. Noé, M.J. Mosciaro & H.J. Helena. 2017. Cultivos extensivos de verano, Salta y Jujuy. En: Monitoreo de cultivos del Noroeste Argentino a partir de sensores remotos. ProReNOA. Campaña agrícola 2016-2017. Vol. 17, N° 37. Ediciones INTA I.S.S.N. Edición Impresa Nº 1851-8109. I.S.S.N. Edición en Línea Nº 1851-8230. pp: 8.

SAGPyA. 1994. Norma de Poroto Blanco Seleccionado Oval y Alubia (Norma XVI - anexo A) Resolución 1075/94. Buenos Aires, Argentina.

Tubello D. & A. Picollo. 2002. Producción, comercialización y mercados. En: El cultivo de poroto en la República Argentina. Editores De Simone M. & V. Failde. Ediciones INTA I.S.B.N. 987-521-067-6. Salta, Argentina. pp: 255 - 265.

Weller D.M. & A.W. Saettler. 1980. Colonization and distribution of Xanthomonas phaseoli and Xanthomonas phaseoli var. Fuscans in field-grown Navy Beans. Phytopathology. Ecology and Epidemiology Vol. 70, N° 6. pp: 500 - 506.

Published

2019-12-27

How to Cite

Godoy, A. I. . (2019). Quality of stored bean (Phaseolus vulgaris L.) in outdoor silo bag related to the presence of foreign matters and broken grains. Journal of the Agronomy College, 118(2), 016. https://doi.org/10.24215/16699513e016