Maize agroecosystems sustainability in the coastal plain of Istmo, Oaxaca, Mexico

Authors

  • Víctor Ernesto Rasgado Cabrera MCPA Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca (ITVO), México
  • Ernesto Castañeda Hidalgo DEPI-ITVO. Ex-Hacienda de Nazareno, Santa Cruz Xoxocotlán, Oaxaca, México
  • Salvador Lozano Trejo DEPI-ITVO. Ex-Hacienda de Nazareno, Santa Cruz Xoxocotlán, Oaxaca, México
  • María Isabel Pérez León DEPI-ITVO. Ex-Hacienda de Nazareno, Santa Cruz Xoxocotlán, Oaxaca, México
  • Gisela Margarita Santiago Martínez DEPI-ITVO. Ex-Hacienda de Nazareno, Santa Cruz Xoxocotlán, Oaxaca, México

DOI:

https://doi.org/10.24215/16699513e028

Keywords:

adaptability, peasant agriculture, MESMIS, productivity, resilience

Abstract

Traditional agroecosystems have different productive, economic, cultural and social characteristics; that cause variability of the sustainability status of each one of them. The objective was to evaluate sustainability levels of the main maize agroecosystems in the coastal plain of the Isthmus of Tehuantepec; to design future improvement actions. The study was carried out in the Isthmus of Tehuantepec, Oaxaca, Mexico in 2017. The MESMIS methodology was used. The research techniques were the questionnaire, field trips and dialogue with producers. Three agroecosystems were differentiated according to their own management and characteristics. 18 indicators distributed in the attributes were evaluated: productivity, reliability, stability, resilience, adaptability, equity and self-management; which in turn are transverse to the environmental, social and economic dimensions. By integrating the results by attributes, AE1 stands out with a high advance to sustainability (70%), due to higher annual production, economic efficiency and more organized farmers. AE2 reaches a low level (47%) due to reduced monthly income, limited economic activities, reduced arable land and no training and organization. AE3 achieves a low level (56%), achieved by a low diversity of economic activities and a greater number of farmers who receive technical assistance. When evaluating the dimensions of sustainability, AE1 and AE3 stand out with medium values of progress towards sustainability (74 and 63%) and AE2 shows debility (53%). To improve these levels, it is necessary to design and promote agricultural development programs through participatory processes that contemplate technological innovation with an agroecological approach.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Albicette, M., R. Brasesco & M. Chiappe. 2009. Propuesta de indicadores para evaluar la sustentabilidad predial en agroecosistemas agrícola-ganaderos del litoral del Uruguay. Agrociencia. 8 (1): 48-68.

Altieri, M.A. 1999. Agroecología. Bases agroecológicas para una agricultura sustentable. Editorial Nordan-Comunidad. Montevideo, Uruguay. 325 p

Altieri, M.A. & C.I. Nicholls. 2007. Conversión agroecológica de sistemas convencionales de producción, teoría, estrategias y valuación. Ecosistemas. 16 (1): 3-12.

Altieri, M.A. & C.I. Nicholls. 2010. Diseños agroecológicos para incrementar la biodiversidad de entomofauna benéfica en agroecosistemas. Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología. Medellín Colombia. 83 p.

Altieri, M.A. & C.I. Nicholls. 2012. Agroecología: Única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica. Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología. 21 p.

Altieri, M.A. & C.I. Nicholls. 2013. Agroecología y resiliencia al cambio climático: principios y consideraciones metodológicas. Agroecología 8 (1): 7-20.

Altieri, M. & V.M. Toledo. 2011. The agroecological revolution: Rescuing nature, ensuring food sovereignty and empowering peasants. The Journal of Peasant Studies. 38 (3): 587-612.

Astier, M. 2006. Medición de la sustentabilidad en sistemas agroecológicos. Memoria del VII Congreso de la Sociedad Española de Agroecología. Ponencia 3. México, D.F.: MundiPrensa-GIRA-ILEIA-ICCO. pp. 1-7.

Astier, M. & C. González. 2008. Formulación de indicadores socioambientales para evaluaciones de sustentabilidad de sistemas de manejo complejos. Capítulo 5. In: M. Astier, O. R. Masera & Y. Galván-Myoshi (Cords). Evaluación de sustentabilidad. Un enfoque dinámico y multidimensional. SEAE, CIGA, ECOSUR, CIECO, UNAM. Mundiprensa. España. pp. 73-94.

Astier, M., E. Pérez-Agis, T. Ortiz & F. Mota. 2003. Sustentabilidad de sistemas campesinos de maíz después de cinco años: el segundo ciclo de evaluación MESMIS. LEISA Revista de Agroecología.

Ayala-Garay, A.V., R. Schwentesius-Rindermann, P. Preciado-Rangel, G. Almaguer-Vargas & P. Rivas-Valencia. 2013. Análisis de rentabilidad de la producción de maíz en la región de Tulancingo, Hidalgo, México. Agricultura, sociedad y desarrollo. 10 (4): 381-395.

Cabrera, T.J.M., C.A. Carballo & F. C. Aragón. 2015. Evaluación agronómica de maíces raza Zapalote Chico en la región istmeña de Oaxaca. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. Pub. Esp. Núm. 11: 2075-2082.

Casas-Cázares, R., F.V. Gonzáles-Cossío, T. Martínez-Saldaña, E. García-Moya & B.V. Peña-Olvera. 2009. Sostenibilidad y estrategia en agroecosistemas campesinos de los Valles Centrales de Oaxaca. Agrociencia. 43 (3): 319-331.

Castañeda, H. E. 2005. Metodología para el diagnóstico de agroecosistemas y evaluación de la sustentabilidad en Cuilapam de Guerrero, Oaxaca. Tesis Doctoral. Colegio de Postgraduados, Campus Puebla, Puebla, México.

Castillo R.D., M. Tapia R., L. Brunett P., O. Márquez M., O. Terán V. & E. Espinosa A. 2012. Evaluación de la sustentabilidad social, económica y productiva de dos agroecosistemas de producción de leche a pequeña escala en el municipio de Amecameca, México. Revista Científica UDO Agrícola. 12 (3): 690-704.

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. (CONEVAL). 2017. Pobreza a nivel municipio 2010. http://www.coneval.org.mx/Medicion /MP/ Paginas/Medicion-de-la-pobreza-municipal-2010.aspx (Consultado: 20/06/2017)

Damián, H.M.Á., J.F. López O., B. Ramírez V., F. Parra I., J.A. Paredes S., A. Gil M. & A. Cruz L. 2008. Hombres y mujeres en la producción de maíz: un estudio comparativo en Tlaxcala. Región y sociedad. 20 (42): 63-94.

Delgado, S.J., M.A. Fernández, G.E.M. Armenteros, L.O. Hernández & P. Gavilanes. 2007. Análisis cualitativo y cuantitativo de la agricultura ecológica en Cuba. En: V.M.S. Garrido. Recomendaciones y estrategias para desarrollar la agricultura ecológica en Iberoamérica. Ed. CYTED. pp. 163-173.

Flores, C.C. & S.J. Sarandón. 2015. Evaluación de la sustentabilidad de un proceso de transición agroecológica en sistemas de producción hortícolas familiares del Partido de La Plata, Buenos Aires, Argentina. Revista Facultad de. Agronomía. 114 (1): 52-66.

Giraldo-Díaz, R.; L.E. Nieto-Gómez & A. Quiceno-Martínez. 2000. Evaluación de atributos de sustentabilidad de sistemas de producción campesinos en la vereda El Mesón, municipio de Palmira, Valle del Cauca (Colombia). Revista Libre Empresa. 12(1), 111-135. En: http://dx.doi.org/10.18041/libemp.v23n1.23106. 2015.

Gliessman, S. R. 2000. Agroecology: ecological process in sustainable agriculture. Ann Arbor Press Chelsea.

Gómez, L.F., L.A. Ríos-Osorio & M.L. Eschenhagen D. 2015. El concepto de sostenibilidad en Agroecología. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient. 18(2): 329-337

Harold, A. M., G. X. Pedraza & A.J. Solarte. 2006. Construcción y uso de indicadores de Sostenibilidad para la Planeación Participativa de Predios. Consultado [11-2006]. Disponible en: http://desarrollo.ecoportal.net/content/view/full/63022.

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). 2010a. Anuario estadístico de Oaxaca edición 2010.xEn:http://www.inegi.org.mx/est/contenidos/espanol/sistemas /aee10/info/oax/mapas.pdf. (Consultado: 01/02/2017).

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). 2010b. Compendio de información geográfica municipal 2010. Heroica Ciudad de Juchitán de Zaragoza. 9 p.

Kammerbauer, J. 2001. Las dimensiones de la sostenibilidad: fundamentos ecológicos, modelos paradigmáticos y senderos Interciencia. Asociación Interciencia. Caracas, Venezuela. 26(8): 353-359.

Kumar, S.R., H.R. Murty, S.K. Gupta, & A.K. Dikshit. 2009. An overview of sustainability assessment methodologies. Ecological indicators. 9: 189-212.

Magdaleno-Hernández, E., M.A. Jiménez-Velásquez, T. Martínez-Saldaña & B. Cruz-Galindo. 2014. Estrategias de las familias campesinas en Pueblo Nuevo, Municipio de Acambay, Estado de México. Agricultura Sociedad y Desarrollo. 11 (2): 167-179.

Marini, M.G. 2012. Evaluación de sustentabilidad en agroecosistemas de producción bovina en el Istmo, Oaxaca. Tesis de Maestría. Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca. 200 p.

Martínez, M., H. Ríos, S. Miranda, I. Moreno, R. Acosta, A. Farrera, & J. Velasco. 2006. Caracterización de la diversidad y selección participativa de prospecciones de maíz en Chiapas, México. Cultivos Tropicales. 27 (1): 55-62.

Masera, O. & S. López-Ridaura. 2000. Introducción. Cap. 1. In: Masera, O. & López-Ridaura, S. (Eds.). Sustentabilidad y sistemas campesinos. Cinco experiencias en el México rural. Mundiprensa, Grupo Interdisciplinario de Tecnología Rural Apropiada A.C. UNAM. pp. 1-12

Masera, O., M. Astier & S. López-Ridaura. 1999. Sustentabilidad y manejo de recursos naturales. El marco de evaluación MESMIS. Grupo Interdisciplinario de Tecnología Rural Apropiada A.C. Mundiprensa. 103 p.

Masera, O., M. Astier y S. López-Ridaura. 2000. El marco de evaluación MESMIS. Cap. 2. En: Masera, O. y López-Ridaura, S. (Eds.). Sustentabilidad y sistemas campesinos. Cinco experiencias en el México rural. Mundiprensa, Grupo Interdisciplinario de Tecnología Rural Apropiada A.C. UNAM. pp. 13-41.

Masera, O., M. Astier, S. López-Ridaura, Y. Galván-Miyoshi, T. Ortiz-Ávila, L.E. García-Barrios, R. García-Barrios, C. González & E. Speelman. 2008. El proyecto de evaluación de sustentabilidad MESMIS. En: Evaluación de sustentabilidad. Un enfoque dinámico y multidimensional. M. Astier, O.R. Masera & Y. Galván-Myoshi (coordinadores). SEAE, CIGA, ECOSUR, CIECO, UNAM. Ed. Mundiprensa. España. pp: 13-24.

Mazabel-Domínguez, D.G., M. Romero-Jacuinde & M.A. Hurtado-Cardoso. 2010 La evaluación social de la sustentabilidad en la agricultura de riego. Ra Ximhai 6 (2): 199-219.

Nahed, T.J. 2008. Aspectos metodológicos en la evaluación de la sostenibilidad de sistemas agrosilvopastoriles. Avances en Investigación Agropecuaria. 12 (3): 3-19

Nahmad S.S. 2011. El impacto social del uso del recurso eólico. Informe final para el Consejo Oaxaqueño de Ciencia y Tecnología (COCyT) del CONACYT. Proyecto 123396. 117 pp.

Negreros-Castillo, P., J.C. González N. & L. Merino P. 2000. Evaluación de la sustentabilidad del sistema de manejo forestal de la Organización de Ejidos productores Forestales de la Zona Maya de Quintana Roo. En: Sustentabilidad y sistemas campesinos. Cinco experiencias de evaluación en el México rural. O. Masera, & S. López-Ridaura (coordinadores). Grupo Interdisciplinario de Tecnología Rural Apropiada (GIRA A. C.). Mundi-Prensa. México. 83-142 p.

Ortiz, R., S. Taba, V.H. Chávez T., M. Mezzalama, Y. Xu, J. Yan & J.H. Crouch. 2010. Conserving and Enhancing Maize Genetic Resources as Global Public Goods–A Perspective from CIMMYT. Crop Science 50 (1): 13-28.

Pretty, J. 2008. Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Phil. Trans. R. Soc. B. (363): 447.465.

Ramírez, M.C.A., L. Cruz A. & V. Marcial C. 2015. Luchas por el territorio y la soberanía alimentaria en el Istmo oaxaqueño, México. Eutopía. (8): 29-44.

Rodríguez-Manzano, A. y Rodríguez-Rivera, A. 2010. Un guajiro científico. La Habana: Editorial Científico-Técnica. ISBN: 978-958-05-0596-6.

Ruiz-Vega, J. & M.E. Silva-Rivera. 2006. Caracterización de dos agroecosistemas presentes en suelos de ladera de la subcuenca Sur Oeste del Río Atoyac, Oaxaca. Naturaleza y Desarrollo 4 (2): 5-12.

Sánchez, C.M.C. 2003. Biotecnología: ventajas y desventajas para la agricultura. Revista Científica UDO Agrícola 3 (1): 1-11.

Sarandón, S. 2002. El desarrollo y uso de indicadores para evaluar la sustentabilidad de los agroecosistemas. En: Agroecología: El camino para una agricultura sustentable S. Sarandón (Ed.). Ediciones Científicas Americanas. La Plata, Argentina. pp. 393-414.

Sarandón, S.J. & C.C. Flores. 2009. Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: una propuesta metodológica. Agroecología. (4): 19-28.

Sarandón, S.J., M.S. Zuluaga, R. Cieza, L. Janjetic & E. Negrete. 2008. Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en Misiones, Argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología. (1): 19-28.

Sepúlveda, S., H. Cavaría, A. Castro, P. Rojas, E. Picado & D. Bolaños. 2002. Metodología para estimar el nivel de desarrollo sostenible en espacios territoriales. IICA. 47 p.

Soflaei, F., M. Shokouhian & W. Zhu. 2016. Socio-environmental sustainability in traditional courtyard houses of Iran and China. Renewable and Sustainable Energy Reviews 19: 1147-1169.

Speelman, E.N., S. López-Ridaura, N.A. Colomer, M. Astier & O.R. Masera. 2007. Ten years of sustainability evaluations using de MESMIS framework: Lessons learned from its application in 28 Latin America case studies. International Journal of Sustainable Development & World Ecology. 14 (4): 345-361.

Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca (UABJO). 2014. Plan municipal de desarrollo de la Heroica Ciudad de Juchitán de Zaragoza 2014-2016.

Valdez-Vazquez, I., C. del R. Sánchez G. & A.E. Escalante. 2017. Proposal for a sustainability evaluation framework for bioenergy production systems using the MESMIS methodology. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 68 (2017): 360-369.

World Commission on Environment and Development (WCED). 1987. Our common future. Oxford Univ. Press, Oxford.

Zagoya, M.J. 2015. Sistema tradicional utilizado en la producción de maíz en La Sierra Nevada de Puebla, México. Revista Caribeña de Ciencias Sociales 2015 (01):1-6.

Published

2019-12-27

How to Cite

Rasgado Cabrera, V. E., Castañeda Hidalgo, E. ., Lozano Trejo, S., Pérez León, M. I. ., & Santiago Martínez, G. M. . (2019). Maize agroecosystems sustainability in the coastal plain of Istmo, Oaxaca, Mexico. Journal of the Agronomy College, 118(2), 028. https://doi.org/10.24215/16699513e028