Coconut value chain of the Costa Grande of Guerrero, Mexico

Authors

  • Lizelia Castro-Gil Unidad de Estudios de Posgrado e Investigación de la Universidad Autónoma de Guerrero
  • José Alberto Solis-Navarrete Centro de Investigaciones en Geografía Ambiental de la Universidad Nacional Autónoma de México
  • Priscila Ortega-Gómez Facultad de Contaduría y Ciencias Administrativas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo
  • María Xochitl Astudillo-Miller Unidad de Estudios de Posgrado e Investigación de la Universidad Autónoma de Guerrero

DOI:

https://doi.org/10.24215/16699513e058

Keywords:

value chain, coconut tree, competitiveness, Gosta Grande of Guerrero

Abstract

Coconut cultivation in Guerrero, Mexico generates 17,370 jobs, of which 8,463 are in the Costa Grande region where copra is the main product, characterized by low-value addition. The research aims to analyze the value chain of the coconut in the region through documentary sources, observation, and semi-structured interviews. Despite the gaps in the coconut palm value chain, there are opportunities for the adoption of strategies through mechanisms that benefit the sector in general, allowing the integration of primary producers.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Acosta, M.; D. Coronado & C. Romero, C. 2015. Linking public support, R&D, innovation and productivity: New evidence from the Spanish food industry. Reino Unido. Food Policy. 57: 50-61.

Arredondo, V. 1990. La educación superior y su relación con el sector productivo: problemas de formación de recursos humanos para el desarrollo tecnológico y alternativas de solución. México. Revista de la Educación Superior. 76.

CECOCO. 2016. Recursos Estatales 2016. Justificación del gasto corriente. Técpan de Galeana, Gro. Recuperado de http://i.guerrero.gob.mx/uploads/2016/03/2-PRO-PROGRAMAS-Y-PROYECTOS-DE-INVERSI%C3%93N-32.pdf Último acceso: junio de 2019.

CONACYT & INEGI. 2014. Encuesta Sobre Investigación y Desarrollo Tecnológico. Recuperado de: http://www.beta.inegi.org.mx/contenidos/proyectos/encestablecimientos/especiales/esidet/2014/doc/cuestionario.pdf. Último acceso: octubre de 2020.

Gómez, H.; R. Cáceres & N. Mancilla. 2008. Las Pymes: costos en la cadena de abastecimiento. Colombia. Revista Escuela de Administración de Negocios. 63: 5-22.

IICA. 2016. Metodología para la Identificación Territorial de Innovaciones Tecnológicas para mejorar la Competitividad y Sustentabilidad de los Agronegocios. Panamá. IICA. 50 pp.

Kumar, N. & S. Kapoor. 2010. Value Chain Analysis of Coconut in Orissa. Suecia. Agricultural Economics Research Review. 23:411-418.

ICOSA. 2018. Recuperado de: http://icosa.mx/#about

Malerba, F. 2002. Sectoral systems of innovation and production. Países Bajos. Research Policy. 31: 247-264.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. 2017. FAOSTAT. Recuperado de: http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC/visualize Ultimo acceso: octubre 2020.

Porter, M. 2015. Ventaja competitiva: creación y sostenimiento de un desempeño superior. México. Grupo Editorial Patria.

Quintero, J., & Carreño, J. 2005. La cadena de valor: Una herramienta del pensamiento estratégico. Venezuela. Telos Revista de Estudios Interdisciplinarios en Ciencias Sociales. 8(3): 377-389.

Sagheer, S., & Yadav, S. 2009. Developing a conceptual framework for assessing competitiveness of India’s agrifood chain. Reino Unido. International Journal of Emerging Markets. 2 (4): 137-159.

Sarache-Castro, A.; Castrillón-Gómez, D. & Ortiz-Franco, F. 2009. Selección de proveedores: una aproximación al estado del arte. Colombia. Cuadernos de Administración. 22(38): 145-167.

SIAP. 2018. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Obtenido de http://infosiap.siap.gob.mx/aagricola_siap_gb/icultivo/index.jsp Ultimo acceso: octubre 2020.

Published

2020-12-07

How to Cite

Castro-Gil , L., Solis-Navarrete , J. A. ., Ortega-Gómez , P. ., & Xochitl Astudillo-Miller, M. . (2020). Coconut value chain of the Costa Grande of Guerrero, Mexico. Journal of the Agronomy College, 119(2), 058. https://doi.org/10.24215/16699513e058