Agro Value Networks in Argentina

A new paradigm

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24215/23143738e146

Keywords:

social capital, indirect effects, externalities, agro value network

Abstract

The activities inherent to the broad agro sector are characterized by facing profound transformations resulting from the impact of technological innovation and its effect on competitiveness and productivity. However, these changes also generate indirect effects on sustainability, knowledge management, and business organization. This reality impacts the types and timing of agribusiness, where the sector is no longer conceived solely as a food provider but also incorporates the role of a supplier of biological inputs and fuels.

This new reality requires the expansion of theoretical approaches that allow us to understand more deeply those phenomena not quantified in the classical analysis of the value chain, value network, or even the production network.

With this in mind, this article aims to position the reader in the problematic situation presented and, as a foundation, to discuss the challenges posed by the available theoretical framework, as well as to present a possible alternative analysis model based on a value network for the agro sector.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Gerardo Santos Oliveira, Universidad Nacional del Nordeste, Argentina

Docente de grado y posgrado Facultad de Ciencias Económicas UNNE y UTN FRRe. Especialista en Gestión de la Empresa Agropecuaria (UNNE), Especialista en Formulación y Evaluación de Proyectos (UTN FRRe), Magister en Gobierno y Economía Política (UNSAM), Doctorando Ciencias Económicas con Mención en Administración (UNNE).

References

Anlló, G., Bisang, R. y Salvatierra, G. (Eds.). (2010). Cambios estructurales en las actividades agropecuarias. De lo primario a las cadenas globales de valor. CEPAL- PROSAP. https://hdl.handle.net/11362/3804

Barrera Rodríguez, A. I., Baca Del Moral, J., Santoyo Cortés, H. V. y Reyes Altamirano Cárdenas, J. (2013). Propuesta metodológica para analizar la competitividad de redes de valor agroindustriales. Revista Mexicana de Agronegocios, 32, 231-244.

Bisang, R. y Kosacoff, B. (2006). Las redes de producción en el agro argentino [Ponencia]. XIV Congreso anual AAPRESID.

Bongiovanni, R. y Tuninetti, L. (2021). Huella de Carbono de la cadena de algodón de Argentina. INTA, Cámara Algodonera Argentina.

Diario22.ar. (18 de agosto de 2022). Made in Chaco. La Provincia producirá Yogur de frutillas. https://www.diario22.ar/notix2/noticia/179784_made-in-chaco-la-provincia-produciraacute-yogur-de-frutillas.htm

Fundación Pro Tejer. (s. f.). Institucional. Recuperado el 1 de marzo de 2023 de https://fundacionprotejer.org/institucional/

Monzó, E. (2003). Estrategias individuales y colectivas de capital social: el impacto de programas públicos en dos comunidades campesinas. Los casos de Ajial de Quiles y Cerro Blanco, VI Región de Chile. En I. Arriagada y F. Miranda (Comps.), Capital social: potencialidades analíticas y metodológicas para la superación de la pobreza (pp. 243-258). CEPAL.

Naciones Unidas y Comisión Económica para América Latina y el Caribe. (2017). Territorio, infraestructura y economía en la Argentina: restricciones al crecimiento de distintos complejos productivos. CEPAL. https://hdl.handle.net/11362/42060

Piedra, D., Pellerano, L., Tortarolo, G., Ordenavía, M. N. y D’Angelo, M. L. (2020). El sector agropecuario/agroindustrial de la provincia del Chaco. INTA, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de la Argentina.

Porter, M. E. (1985). The competitive advantage: Creating and sustaining superior performance. Free Press.

Resolución Técnica N°22 [Federación Argentina de Consejos Profesionales (FACPCE). Centro de Estudios Científicos y Técnicos (CECyT)]. Normas Contables profesionales: Actividad agropecuaria. 26 de marzo de 2004.

Rodríguez, A. G., Mondaini, A. O. y Hitschfeld, M. A. (2017). Bioeconomía en América Latina y el Caribe. Contexto global y regional y perspectivas. CEPAL, Naciones Unidas.

Villegas Arias, G. C. (2008). Organizaciones en red: Factores críticos de diseño. Contaduría y Administración, 225, 9-38.

Published

2024-10-07

How to Cite

Santos Oliveira, G. (2024). Agro Value Networks in Argentina: A new paradigm. Ciencias Administrativas, 146. https://doi.org/10.24215/23143738e146

Issue

Section

Scientific Articles