Impact of the pandemic by covid-19

An analysis of tourism workers' feelings, Ushuaia, Argentina

Authors

  • Carolina Cohen Instituto de Desarrollo Económico e Innovación, Universidad Nacional de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur Ushuaia, Argentina https://orcid.org/0000-0002-6665-1960
  • Mariana Morgavi Instituto de Desarrollo Económico e Innovación, Universidad Nacional de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur Ushuaia, Argentina https://orcid.org/0000-0003-0593-1755
  • Marisol Vereda Instituto de Desarrollo Económico e Innovación, Universidad Nacional de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur Ushuaia, Argentina https://orcid.org/0000-0003-1157-2971

DOI:

https://doi.org/10.24215/27186717e035

Keywords:

COVID-19, feelings, tourism, local workers, Ushuaia

Abstract

Covid-19 generated significant economic and social consequences in many activities, including tourism. In this respect, Ushuaia has been taken as a study destination, given its characteristics as a tourist city, in order to answer the following questions: What feelings did the socio-economic consequences of the pandemic generate in the guides and drivers of tourism? What is the assessment of the future of tourism from the personal and emotional point of view of these workers?  A qualitative methodology based on in-depth interviews was applied to tourism workers who were analyzed using the Atlas.ti 9 software. Negative feelings were identified as the socio-economic impact generated by the pandemic, although most expressed that they were able to cope in both groups there is a positive look and expectations about its reactivation, although they recognize that it will not be immediate. These approaches reflect the relationship that tourism workers have with this activity, their bond, and their vocation. The impact of the pandemic on the sector is confirmed and the high vulnerability is evident it is emphasized that it is an activity that generates mainly positive feelings and that it is chosen beyond of the difficulties it may present.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Batthyány, K. (Coord.) y Cabrera, M. (Comp.) (2011.). Metodología de la investigación en ciencias sociales: apuntes para un curso inicial. Udelar, CSE. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/handle/20.500.12008/26551

Bertoncello, R. (2006). Turismo, territorio y sociedad. El mapa turístico de la Argentina. En A. I. Geraiges de Lemos, M. Arroyo, M.L. Silveira (Eds.), América Latina: cidade, campo e turismo (pp. 317–335). CLACSO. https://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/handle/CLACSO/12850

Bosch, J. L., Suaréz, S. y Olivares, G. (2011). La importancia de la generación de empleo como dinamizadora del desarrollo local en un centro turístico. Caso: San Carlos de Bariloche. Aportes y Transferencias, 11(1), 43–60. http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/288/

Castellucci, D. I., Corbo, Y. A. y Barbini, B. (2022, 8-10 noviembre). Turismo y políticas públicas en el marco de la pandemia por COVID-19. Percepciones de los trabajadores del sector en el destino Mar del Plata (Argentina) [comunicación presentada en congreso]. IX Congreso Latinoamericano de Investigación Turística y 12 Congreso de Investigación Turística de Chile. Universidad Austral de Chile, Valdivia (Chile). http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/3774

Cohen, C. (2020). Competitividad de Ushuaia, Puerto Deseado y Camarones como ciudades-puerto de turismo de cruceros: posibilidades para el desarrollo territorial. Tesis doctoral. Universidad Nacional del Sur. https://repositoriodigital.uns.edu.ar/handle/123456789/4868

Cohen, C., Romano, S. A. y Benseny, G. B. (2020). Aproximaciones teóricas al concepto de desarrollo y su vinculación con la práctica turística como fenómeno activador del proceso. FACES, 26(54), 49-64. http://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/3257

Dubiau, L. y Ale, J. M. (2013). Análisis de sentimientos sobre un corpus en español: Experimentación con un caso de estudio. 14th Argentine Symposium on Artificial Intelligence, 36–47. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/76148

Farné, S. (2003). Estudio sobre la calidad del empleo en Colombia. Organización Internacional del Trabajo. https://labordoc.ilo.org/discovery/fulldisplay/alma994616713402676/41ILO_INST:41ILO_V1

Feldman, R. (2013). Techniques and applications for sentiment analysis. Communications of the ACM, 56(4), 82–89. https://doi.org/10.1145/2436256.2436274

Giachanou, A. y Crestani, F. (2016). Like it or not: A survey of Twitter sentiment analysis methods. ACM Computing Surveys, 49(2), 1-41. https://doi.org/10.1145/2938640

Guil Marchante, C. y Montoya Sánchez, M. S. (2016). El emprendimiento social y el empleo de calidad. Lan Harremanak. Revista de Relaciones Laborales, 32, 180–206. https://doi.org/10.1387/lan-harremanak.15409

Huízar, M. de los A., Rosales Carvantes, G. y Villanueva Sánchez, R. (2016). Turismo y empleo de calidad ¿Una relación posible? En S. M. Arnaiz Burne y C. Gauna Ruiz de Leon (Eds.), Los retos del turismo (pp.167-183). Universidad de Guadalajara.

Instituto Fueguino de Turismo. (2019). Indicadores de temporada invernal 2019. Gobierno de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur. https://infuetur.gob.ar/estadistica/temporada

Instituto Fueguino de Turismo. (2020). Principales indicadores de turismo. Temporada estival 2019/2020. Gobierno de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur. https://infuetur.gob.ar/estadistica/temporada

Leal, J., Borrelli, J. L. y Rundie, C. (2013). Turismo, empleo y desarrollo en el litoral termal de Uruguay. Estudios y Perspectivas En Turismo, 22(3), 546–567. Llorente Heras, R. (2020). Impacto del COVID-19 en el mercado de trabajo: un análisis de los colectivos vulnerables. Instituto Universitario de Análisis Económico y Social (IAES); Universidad de Alcalá. https://repositorio.uam.es/handle/10486/691084.

Manual Atlas.ti 9 (2020). Atlas.ti Scientific Software Development GmbH. https://doc.atlasti.com/ManualWin.v9/SearchAndCode/SearchAndCodeSentimentAnalysis.html

Marrero Rodríguez, J. R., Rodríguez González, P. y Ramos-Henríquez, J. M. (2016). La flexibilidad laboral en el sector turístico. Un análisis a partir de las ofertas de empleo. Estudios y perspectivas en turismo, 25(2), 143-163.

Medhat, W. Hassan, A. y Korashy, H. (2014). Sentiment analysis algorithms and applications: A survey. Ain Shams Engineering Journal, 5, 1093-1113. http://dx.doi.org/10.1016/j.asej.2014.04.011

Mejova, Y. (2009). Sentiment analysis: An overview. Computer Science Department, University of Iowa.

Monje Álvarez, C. A. (2011). Metodología de la investigación cuantitativa y cualitativa. Guía Didáctica. Facultad de Ciencias Sociales y Humanas, Universidad Surcolombiana.

Neffa, J. C. (1999). Actividad, trabajo y empleo: algunas reflexiones sobre un tema en debate. Orientación y Sociedad, 1, 127–162. https://revistas.unlp.edu.ar/OrientacionYSociedad/article/view/8260

Neffa, J. C., Panigo, D. T., Pérez, P. E. y Persia, J. (2014). Actividad, empleo y desempleo: conceptos y definiciones. (4ª ed.) CEIL-CONICET.

Nemes, L. y Kiss, A. (2020). Social media sentiment analysis based on COVID-19. Journal of Information and Telecommunication, 5(1), 1-15. https://doi.org/10.1080/24751839.2020.1790793

Niembro, A. y Calá, C. D. (2021). El potencial impacto económico de la pandemia por COVID-19 en las regiones argentinas y sus patrones productivos sectoriales en el período abril-junio de 2020. Estudios Gerenciales, 37 (159), 210-205. https://doi.org/10.18046/j.estger.2021.159.4343

Ñancufil, D. B. y del Castillo, M. F. (2021). Turismo y COVID-19: impactos en el sector de guías turísticos de la Comarca Virch-Valdés, Chubut, Patagonia Argentina. INVESTIGA+, 44), 8-24. https://revistas.upc.edu.ar/investiga-mas/article/view/59

Oliva, M. y Schejter, C. (2006). El empleo en las ramas características del turismo en Argentina. Aportes y Transferencias, 102, 36-68.

Organización de las Naciones Unidas (2020). Informe de políticas: La COVID-19 y la transformación del turismo.

Osorio García, M., Sosa Ferreira, A. P. e Inés Martínez, C. (2022) Impacto en la vulnerabilidad social de las/os trabajadores del Turismo en Cancún, Quintana Roo, por COVID-19. El Periplo Sustentable, 43, 531-564.

Pinargote Montenegro, K. G. y Loor Chávez, T. D. (2021). El covid-19 y su impacto económico en las empresas hoteleras de Manta-Ecuador. Eca Sinergia, 12(1), 152-168. https://doi.org/10.33936/eca_sinergia.v12i1.2744

Ramírez García, M. (2015). Combinación de clasificadores para el Análisis de Sentimientos. Tesis de Maestría. Facultad de Ciencias de la Computación, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla. https://hdl.handle.net/20.500.12371/8501

Robles, B. (2011). La entrevista en profundidad: una técnica útil dentro del campo antropofísico. Cuicuilco, 52, 40-49.

Sánchez del Hoyo, R. (2019). Análisis de sentimientos con Twitter: Turismo y política electoral. Tesis de grado inédita. Universidad de Sevilla. https://hdl.handle.net/11441/90023

Santana Turégano, M. A. (2005). Turismo, empleo y desarrollo. Papers, 77, 74-104. https://doi.org/10.5565/rev/papers/v77n0.932

Taylor, S. J. y Bogdan, R. (1992). Introducción a los métodos cualitativos en investigación. La búsqueda de los significados. Paidós.

Varguillas, C. (2006). El uso de atlas.Ti y la creatividad del investigador en el análisis cualitativo de contenido upel. Instituto pedagógico rural el mácaro. Laurus, 12, 73-87.

Vega Falcón, V., Castro Sánchez, F. y Romero Fernández, A. J. (2020). Impacto de la Covid-19 en el turismo mundial. Revista Universidad y Sociedad, 12(S1), 207-216.

Vereda, M. (2008). Tierra del Fuego y Antártida: un inventario de recursos turísticos desde la complementariedad. Estudios y Perspectivas en Turismo, 17(3 y 4), 199- 222.

Wankhade, M., Sekhara Rao, A.C.S. y Kulkarni, C. (2022). A survey on sentiment analysis methods, applications, and challenges. Artificial Intelligence Review, 55, 5731–5780. https://doi.org/10.1007/s10462-022-10144-1

Published

2023-05-30

How to Cite

Cohen, C., Morgavi, M., & Vereda, M. (2023). Impact of the pandemic by covid-19: An analysis of tourism workers’ feelings, Ushuaia, Argentina. Ayana. Revista De Investigación En Turismo, 3(2), 035. https://doi.org/10.24215/27186717e035

Issue

Section

Articles