Zero Hunger?

Diagnosis, perspectives and challenges

Authors

  • María Susana Ortale

DOI:

https://doi.org/10.24215/26183188e043

Keywords:

diet, Zero Hunger, diagnosis, challenges

Abstract

A diagnosis is presented that reveals the difficulties identified in 2019 to achieve the substantive goals for the fulfillment of the Sustainable Development Goal Zero Hunger in 2030, proposed by the United Nations General Assembly in September 2015, in the so-called Agenda 2030 This confirmation, observed  all around the world, is exacerbated by the current economic impact produced by the Covid-19 pandemic, and the prospects foreseeing that are uncertain as much as discouraging. Latin America and the Caribbean, and particularly Argentina, have enough food for their entire population. However, food availability is not the main problem but access to it. The scientific-technological field has a relevant place for the purpose of making the right to food a reality. On the one hand, making methodological contributions to the instrumental goals present in the purpose mentioned. On the other hand, ensuring that the scientific and technical knowledge around them impact, through public policies, on populations in vulnerable situations.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Britos, S., Borg, A., Güiraldes, C., Simonetti, C., Oliveri, E., Chichizola, N. (2018). Diseño de una canasta saludable de alimentos y criterios para una evaluación comparativa de precios y densidad de nutrientes. Diaeta 36 (164): 20-29.

CEPAL (2019). Panorama Social de América Latina, 2019 (LC/PUB.2019/22-P/Re v.1), Santiago de Chile: CEPAL.

Consejo Nacional de Coordinación de Políticas Sociales (2020). Segundo Informe Voluntario Nacional de la Argentina 2020. Ciudad Autónoma de Buenos Aires

FAO, CEPAL (2020). Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Hábitos de consumo de alimentos y malnutrición. Boletín N°10. Santiago de Chile, FAO. https://doi.org/10.4060/cb0217es

FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF (2020). Versión resumida de El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2020. Transformación de los sistemas alimentarios para que promuevan dietas asequibles y saludables. Roma.

FAO, OPS, WFP y UNICEF (2019). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe 019. Santiago de Chile.

FAO, FIDA, OMS, WFP y UNICEF (2019). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2019. Protegerse frente a la desaceleración y el debilitamiento de la economía. Roma: FAO.

Gasparini, L., Tornarolli, L. y Gluzmann, P. (2019). El desafío de la pobreza en Argentina. Diagnóstico y perspectivas. Buenos Aires: CEDLAS, CIPPEC, PNUD.

INDEC (2020). Informes técnicos Vol. 4, n° 59. Condiciones de vida. Vol. 4, nº 4 Incidencia de la pobreza y la indigencia en 31 aglomerados urbanos. Segundo semestre de 2019, Buenos Aires.

Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación. Comisión de Cs. Sociales Covid-19 (2020). “Impacto social de la medidas del aislamiento dispuestas por el PEN” Recuperado de: https://www.conicet.gov.ar/wp-content/uploads/Informe_Final_Covid-Cs.Sociales-1.pdf.

Ministerio de Salud de la Nación (2019). Encuesta Nacional de Nutrición y Salud 2 (ENNyS 2, 2019). Recuperado de: http://www.msal.gob.ar/images/stories/bes/graficos/0000001602cnt-2019-10_encuesta-nacional-de-nutricion-y-salud.pdf.

Ortale, M. S. y Santos, J. A. (2020a). Pobreza, desigualdades y seguridad alimentaria en Argentina y en el Gran La Plata (2016-2019). En: Ortale, M. S. y Rausky, E. (coords.) La desigualdad en plural. Miradas, lecturas y estudios en el Gran La

| Ciencia, Tecnología y Política | Año 3 | N°5 | Noviembre 2020 | ISSN 2618-3188 | www.revistas.unlp.edu.ar/CTyP |

Plata (enviado a publicar a la editorial de la FaHCE/UNLP).

Ortale, M. S. y Santos, J. A. (2020b). “Inseguridad alimentaria y desigualdades en Argentina (2014-2018)”. Informes FaHCE; 4. La Plata: UNLP- FaHCE.

UNICEF (2019). The State of the World’s Children 2019. Children, food and nutrition: growing well in a changing world. New York, USA. Disponible en: www.unicef.org/reports/state-of-worlds-children-2019

UNICEF (2020). Encuesta de Percepción y Actitudes de la Población. Impacto de la pandemia y las medidas adoptadas por el gobierno sobre la vida cotidiana de niñas, niños y adolescentes”. Disponible en: https://www.unicef.org/argentina/media/7866/file

Published

2020-11-17

How to Cite

Ortale, M. S. . (2020). Zero Hunger? : Diagnosis, perspectives and challenges. Science, Technology & Policy, 3(5), 043. https://doi.org/10.24215/26183188e043